Reklama
  • Środa, 5 listopada 2014 (08:00)

    Ryba na ostro w czerwonym winie

Składniki: na 4 porcje: dowolna ryba (np. prażma), cytryna, 4 ząbki czosnku, sól, kilka gałązek tymianku i szałwii (zostaw trochę do dekoracji), oliwa, 2 szklanki czerwonego wina, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki cukru, 40 dag marynowanych cebulek, 3 łyżki masła, pieprz.

Rybę wypatrosz, następnie dobrze umyj i osusz. Cytrynę pokrój w plastry, a czosnek obierz. Rybę w środku posól i napełnij posiekanymi ziołami oraz czosnkiem.

Ostrym nożem natnij kilkakrotnie bok ryby i włóż do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia.

Reklama

Rybę obłóż plastrami cytryny i zalej oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180° C przez 25 minut.

Do upieczonej ryby dodaj cebulki. Całość podgrzej chwilę w piekarniku.

Danie wyłóż na talerz z winnymi cebulkami. Podawaj z podpieczonym białym pieczywem lub ryżem. Przed podaniem udekoruj rybę ziołami.

Sos

Marynowane cebulki odsącz z marynaty na sitku. W tym czasie rozgrzej garnek i wrzuć cebulki. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę.

Do cebulek wlej wino i ocet. Wsyp cukier i podgrzewaj do chwili, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj powoli przez około 10-15 minut.

Kiedy wino zredukuje się do połowy, dodaj masło i gotuj jeszcze przez chwilkę. Według uznania dopraw sos solą i pieprzem.

Na żywo
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby | na | sos | S.O.S. | danie

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta), łyżka oliwy, por, oczyszczony i pokrojony w krążki, 1 i 1/2 łyżki kaparów, 1/2 szklanki białego wina, 400 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.