Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:10)

    Ryba pieczona z jabłkami

Składniki dla 4 osób: 4 wypatroszone makrele • 3 jabłka • 3 łyżeczki musztardy • 4 łyżki śmietany • cytryna • łyżka skórki z cytryny • 1/3 pęczka natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki masła • sól • pieprz.

Reklama

1. Ryby umyj, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Jabłka pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż jabłka około 3-4 minut.

Ryby przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. W miseczce wymieszaj śmietanę, musztardę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W środek makreli włóż jabłka i zalej całość sosem.

2. Posyp posiekaną natką pietruszki. Wstaw przykryte do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz około 15-20 min. pod przykryciem. Na kilka ostatnich minut pieczenia zdejmij pokrywkę, by ryba się zapiekła.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.