Reklama
  • Piątek, 4 listopada 2016 (13:05)

    Ryba pod warzywną pierzynką

Składniki (4 porcje): ● 400 g ryby (dorsza, mintaja, miruny) ● 4 duże marchewki ● 5-cm kawałek pora (biała część) ● sól ● pieprz ● cytryna ● koperek ● natka pietruszki ● oliwa extra vergine ● 2 grubsze plastry masła.

Reklama

1 Rybę oczyść i umyj. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Rybę umieść na dnie naczynia, dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Por umyj, drobno posiekaj i posyp nim, a także posiekaną natką pietruszki, rybę. Marchew zetrzyj na grubych oczkach, połóż na wierzchu i spryskaj oliwą.

2 Zrób szczelny pakunek z folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Po 10 min pieczenia delikatnie rozchyl folię i na kawałkach ryby połóż masło. Zamknij szczelnie i piecz jeszcze 20 min.

3 Upieczoną rybę w razie potrzeby dosól i posyp świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością świeżego koperku. Możesz ponownie skropić sokiem z cytryny.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 310 dag ryżu 50 dag filetu z łososia (bez skóry), pół cytryny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 300 ml śmietany 22 proc., 1-2 łyżki musztardy, 1-2 ząbki czosnku, masło, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.