Reklama
  • Poniedziałek, 29 listopada 2010 (16:15)

    Ryba w sosie koniakowym

Wyjątkowy smak.

Zdjęcie

Ryba w sosie koniakowym /Smacznego
Ryba w sosie koniakowym
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 450 g mrożonego szpinaku,
- 5 łyżek masła lub margaryny,
- 2 łyżki mąki,
- 2 cebule,
- 300 g selera,
- por,
- 100 ml białego wina,
- 400 ml bulionu rybnego,
- 2 łodyżki bazylii,
- 6 gwiazdek anyżku,
- 4 filety z sandacza,
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki sklarowanego masła,
- 4 łyżki koniaku,
- 5 łyżek śmietany

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić. Na zasmażkę: roztopić 3 łyżki tłuszczu, dodać mąkę, krótko przesmażyć, odstawić.
1 cebulę i selera pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w plasterki. Łyżkę tłuszczu roztopić w rondelku i dusić warzywa przez 5 minut cały czas mieszając. Wlać bulion i białe wino. Dołożyć łodyżkę bazylii i anyżek. Gotować ok. 30 minut.
Następnie płyn przecedzić i stopniowo wlewać do rondelka z zasmażką cały czas mieszając. Gotować przez ok 2-3 minuty. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać koniak i śmietanę.
Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić przez ok. 10 minut cały czas mieszając. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Roztopić masło i obsmażyć na nim rybę (10-12 minut, raz obrócić).
Szpinak i rybę z sosem nakładać na talerze. Dekorować gwiazdkami anyżku i listkami bazylii.
Czas przygotowania: 50 minut,
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, sól , 1 jajko, masło do formy. Farsz: 60 dag filetów z łososia (bez skóry i ości), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.