Reklama
  • Piątek, 23 stycznia 2015 (08:00)

    Ryba w sosie pieczarkowym

Składniki na 4 porcje: 1,5 kg ryb bez głów (mogą być karpie, sandacze, pstrągi), 30 dag pieczarek, 1 duża cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, 1-2 cytryny, sól, pieprz, olej do smażenia.

Reklama

1. Ryby oczyścić, umyć, osuszyć i poporcjować. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

2. Cebulę posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić. Na oleju przesmażyć z obu stron ryby. Na innej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i smażyć kilka minut.

3. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Zalać cebulę i pieczarki, zagotować. Sosem polać rybę, posypać posiekaną natką pietruszki.

Przygotowanie: ok. 105 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby | sosy | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g grubych filetów z dorsza ● 175 g cukinii ● 80 g wędzonego boczku w plastrach ● 4–5 łyżek soku z limonki ● 10–12 pomidorków koktajlowych ● świeżo zmielony pieprz ● 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.