Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (08:05)

    Ryba w sosie pieczarkowym

Składniki na 4 porcje: 4 świeże ryby, np. makrele lub pstrągi, sok z 1 cytryny, 1 średnia cebula, 30 dag pieczarek, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki mąki pszennej, 30 dag kwaśnej śmietany, np. do zupy, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki masła, sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Wypatroszone ryby dokładnie umyj i osusz. Obficie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Każdą zawiń w folię aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do lodówki na ok. 2 godz.

Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Włóż ryby i piecz 30-40 minut.

2. W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy. Cebulę obierz z łupin. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Do śmietany dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek.

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec wlej śmietanę.

Duś, cały czas mieszając, 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Wsyp posiekaną natkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Upieczone ryby przełóż na talerze, polej przygotowanym sosem. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem i surówką.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii

Do wnętrza ryby możesz włożyć plastry cytryny i plasterki czosnku.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g ryby (dorsza, mintaja, miruny) ● 4 duże marchewki ● 5-cm kawałek pora (biała część) ● sól ● pieprz ● cytryna ● koperek ● natka pietruszki ● oliwa extra vergine ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.