Reklama
  • Wtorek, 20 lipca 2010 (15:53)

    Ryba w sosie pieczarkowym

Wakacyjna potrawa z płotek.

Zdjęcie

Ryba w sosie pieczarkowym /Smacznego
Ryba w sosie pieczarkowym
/Smacznego

Składniki:

- 1 kg. płotek,
- 1 cebula,
- 15 dag pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 łyżki mąki,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybki sprawić, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 min. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać plastry pieczarek i chwilę smażyć. Oprószyć 1/2 łyżki mąki i zalać śmietaną cały czas mieszając, gotować 10 minut, dodać siekaną natkę pietruszki. Rybki oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać polane sosem, z dodatkiem gotowanych warzyw.
Czas przygotowania: 1 h. 20 min.
Przepis na 4 osoby.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów ryb słodkowodnych np. leszcz, płoć, okoń, 10 dag ryżu,po 1 strąku papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 2 garście świeżego szpinaku, 1 cebula, olej, 1 cytryna,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.