Reklama
  • Wtorek, 5 listopada 2013 (08:05)

    Ryba w sosie śmietanowym

Składniki: 40 dag filetów z łososia, sok z ćwiartki cytryny, pęczek koperku, 200 ml śmietany 30-proc., 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, masło, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól, słodka papryka, ostra papryka.

Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic

Reklama

1. Łososia umyj, osusz, pokrój w paski. Skrop sokiem z cytryny. Ziarna pieprzu zmiel, posyp ryby, natrzyj solą. Wstaw do lodówki na pół godziny.

2. Masło stop na patelni. Włóż łososia, lekko podsmaż z obydwu stron. Wlej wino, duś chwilę, aż wino odparuje. Dodaj śmietanę, wymieszaj, chwilkę podduś (ale krótko, by łosoś nie stał się za suchy).

3. Koperek umyj, osusz. Kilka gałązek odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Wsyp do łososia. Wymieszaj. Przypraw do smaku słodką i ostrą papryką. Rybę podawaj posypaną koperkiem, np. z gotowanymi ziemniakami i pomidorami.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ryba | przepis | ryby | ryby

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza , 4 czerwone papryki, 2 cebule, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 słoiczek marynowanych kaparów,3 łyżki soku z cytryny, 6-8 łyżek oleju, gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.