Reklama
  • Środa, 11 marca 2015 (12:05)

    Ryba w sosie żółtym

Składniki na 4 porcje: 1 kg ryby, 1 nieduży seler, 1 pietruszka, 2 marchewki, 120 ml octu winnego, 2 cebule, 5 ziaren pieprzu, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe, 2 cytryny, 10 dag rodzynek, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, natka.

1 Ryby sprawić, podzielić na porcje. Z warzyw, przypraw i resztek ryby (głowy, płetwy) ugotować wywar. Przecedzić go, marchewkę zostawić. Do wywaru dodać ocet, rodzynki i pokrojoną w plasterki jedną cytrynę. Zagotować, włożyć rybę. Gotować przez ok. 20 minut i wyjąć rybę.

Reklama

2 Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać cukier i połączyć z sosem, wymieszać. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania włożyć ponownie rybę. Potrawę podawać udekorowaną marchewką z wywaru, cytryną i natką pietruszki.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:ryby | ryby | ryba

Zobacz również

  • Składniki: na 4 porcje: 2 cebule, ząbek czosnku, 20 dag kopru włoskiego, olej, 2 łyżki papryki mielonej, łyżka przecieru pomidorowego, 50 dag ryb (łosoś, dorsz itp.), 2 szklanki białego wina, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.