Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Ryba z maślakami

Składniki a 6 porcji: 1 kg filetów z ryby morskiej , 1 cytryna, 40 dag maślaków, 2 cebule, 500 ml śmietany 18 proc., mąka, 1/2 pęczka natki, olej do smażenia, sól, pieprz, kilka gałązek koperku

1. Filety opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na kil- kanaście minut.

2. W tym czasie oczyść starannie maślaki, usuń skórkę z kapeluszy, odetnij końcówki ogonków. Grzyby obgotuj w osolonej wodzie (10 min), odcedź i osusz, a potem pokrój na kawałki. Obrane cebule drobno poszatkuj.

Reklama

3.Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę na jasnozłoty kolor. Po chwili dodaj obgotowane i pokrojone maślaki. Smaż razem, często mieszając, około 5 minut. Wlej śmietanę.

4. Duś całość na małym ogniu 15 min. Dopraw solą, pieprzem, resztą soku z cytryny i posiekaną natką. Rybę oprósz lekko mąką, usmaż na 2-3 łyżkach oleju. Polej sosem grzybowym. Udekoruj gałązkami koperku. Podawaj np. z makaronem.

Czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 4,20 zł.

Kapelusze maślaków pokrywa lepki śluz, który jest ciężkostrawny. Właśnie z tego powodu grzyby trzeba obierać. Aby ułatwić sobie tę czynność, zalej maślaki wodą z kilkoma łyżkami soli i odstaw na noc. Solanka rozpuści śluz.

Dobra rada. Poza sezonem do sosu wykorzystuj pieczarki lub mrożone grzyby.

Świat kobiety
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby | z | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki: 4 płatki żelatyny, sól, pieprz, po 4 gałązki koperku i natki, 4 łodygi szczypioru, 1 limonka, 50 dag wędzonego łososia, 20 dag kremówki, tabasco, 10 dag rukoli, po 4 łyżki octu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.