Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:51)

    Ryba z pieca z ziołami

Składniki: 3-4 filety dorsza (ok. 600 g), 1/2 kostki masła, 2 ząbki czosnku, po 1/3 pęczka koperku, natki, szczypiorku,  5 łyżek bułki tartej, 2 łyżki oliwy, łyżka tartego żółtego sera, 2 cytryny,  sól, pieprz

Filety opłucz, pokrój na kawałki. Oprósz pieprzem, solą, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 20 minut. Masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Reklama

Do bułki tartej dodaj startą z cytryny skórkę i tarty ser (najlepiej twardy, o ostrym smaku). Dodaj oliwę. Dobrze wymieszaj.

Formę natłuść. Ułóż w niej rybę. Połóż na niej kawałki masła z ziołami i plastry cytryny. Posyp bułką z serem. Piecz ok. 30 minut w 190 st. C.

4 porcje, pieczenie 30 minut, 370 kcal, ok. 4 zł za porcję

Olivia
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 10 dag selera, pietruszka, 20 dag majonezu, łyżka ostrej musztardy, 20 dag kwaśnej śmietany, sól, cukier, pieprz, ocet wg uznania, czerwona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.