Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (13:05)

    Ryba z pieczarkami

Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej , 1 cytryna, 40 dag pieczarek, 2 cebule, 500 ml śmietany 18 proc., mąka, 1/2 pęczka natki, olej do smażenia, sól, pieprz, kilka gałązek koperku do dekoracji.

1. Filety opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.

2. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na kawałki. Obrane cebule poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę na jasnozłoty kolor. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki, smaż razem, często mieszając, około 5 minut. Wlej śmietanę.

Reklama

3. Duś całość 15 minut. Sos dopraw solą, pieprzem, resztą soku z cytryny oraz posiekaną natką. Rybę oprósz lekko mąką, usmaż na 2-3 łyżkach oleju. Polej sosem pieczarkowym. Udekoruj gałązkami koperku.

Ryby najlepiej smażyć na odkrytej patelni. Tylko wówczas będą chrupiące. Z tego samego powodu nie należy przykrywać usmażonych już i zdjętych z patelni porcji. Pamiętaj też, by przed przyrządzaniem osuszyć ryby papierowym ręcznikiem kuchennym.

Jest to szczególnie ważne w przypadku mrożonych filetów, które po rozmrożeniu ociekają wodą. Aby się jej pozbyć, należy ryby odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażarki i posolić.

Świat kobiety
Więcej na temat:ryby | ryby | ryba | z | pieczarki | olej do smażenia

Zobacz również

  • ● 1 kg ulubionych ryb (mogą być morskie, np. makrela, miruna) ● 3 szklanki wywaru warzywnego ● 2 filety z sardeli ● 500 g pomidorów ● 3 łyżki zieleniny (np. natki) ● 2 szklanki białego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.