Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:17)

    Ryba zapiekana

Składniki na 4 porcje: • 2 grube filety z białej ryby • pół kostki masła • 2 ząbki czosnku • pół pęczka szczypiorku • 1/3 pęczka koperku • 1/3 pęczka natki • 5 łyżek bułki tartej • 2 łyżki oliwy • 1 łyżka tartego parmezanu • sok i skórka z 1 cytryny • sól • pieprz • masło

1. Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku.

Reklama

2. Filety opłucz, przekrój na pół. Przełóż do miski, posyp pieprzem, skrop sokiem z jednej cytryny.

3. Bułkę tartą wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową i parmezan (może być inny twardy, ostry w smaku ser). Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

4. Formę żaroodporną posmaruj masłem. Ułóż w niej rybę. Każdy kawałek posmaruj masłem ziołowym. Posyp bułką tartą z serem skórką cytrynową i oliwą.

5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz około 25-30 minut.

Telemax
Więcej na temat:ryba | ryby | ryby

Zobacz również

  • Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg sprawionych ryb słodkowodnych (leszcz, okoń, lin), 20 dag surowego boczku, 1 średnia cebula l 2-3 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 sucha bułka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.