Reklama
  • Poniedziałek, 17 października 2016 (14:00)

    Ryba zapiekana z warzywami

Składniki: 70 dag filetów z ryby (u mnie tilapia), 80 dag żółtej fasolki szparagowej, 2 pomidory, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sok z cytryny, łyżeczka przyprawy do ryb, zioła prowansalskie, łyżka oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie 55 min • Porcja 90 kcal • Przepis na 3-4 porcje

1. Rybę rozmrażam (albo moczę godzinę w mleku), kroję na mniejsze kawałki, skrapiam sokiem z cytryny i oprószam przyprawą do ryb.

Reklama

2. Fasolkę gotuję w lekko osolonej wodzie, tak by była średnio miękka (ok. 8 min), kroję na kawałki.

3. Na łyżce rozgrzanego oleju duszę posiekane cebulę i por. Gdy cebula będzie złocista, wrzucam obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dodaję zmiażdżony czosnek. Przyprawiam ziołami, solą, pieprzem, chwilę duszę. Łączę z fasolką.

4. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładam połowę warzyw, następnie układam kawałki ryby i przykrywam resztą warzyw. Piekę ok. 35 min w temperaturze 180ºC.

Bożena Ziarno z Węgrców

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.