Reklama
  • Środa, 26 października 2011 (15:59)

    Ryba zapiekana z ziemniaczanym puree

Ładnie podane.

Zdjęcie

Ryba zapiekana z ziemniaczanym puree /Smacznego
Ryba zapiekana z ziemniaczanym puree
/Smacznego

Składniki:

- 0,7 kg filetów rybnych (mintaj, morszczuk),
- 1 kg ziemniaków,
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 0,5 kg mięsistych pomidorów,
- 3 łyżki masła,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 żółtka jajka,
- 1 cebula,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz,
- olej

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i po przestudzeniu zmielić, a następnie połączyć z 1 łyżką masła, żółtkami jajek i mlekiem. Filety rybne po rozmrożeniu dokładnie osuszyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać kapustę i po chwili smażenia pomidory, dusić 2-3 minuty. Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na niej porcje ryby i wstawić na 10 min. do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Puree ziemniaczane nałożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć ozdobnie na zapieczonej rybie.
Zapiekać do zrumienienia ziemniaków.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 5 osób.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • • 1 stek z tuńczyka (600 g) • 1 łyżka jasnego sezamu • 1 łyżka ciemnego sezamu • oliwa do smażenia • 1 biała rzodkiew • kilka liści sałaty • kilka plasterków ogórka • kilka pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.