Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (13:05)

    Rybna zapiekanka z makaronem

Składniki: 20 dag makaronu, 1 mały brokuł, 3 pomidory, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, masło, sól, 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 proc., pieprz, 5 jajek, 10 dag utartego żółtego sera, gałka muszkat.

1. Makaron (nitki, wstążki) ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia.

2. Brokuł oczyść, odetnij zgrubiałą łodygę, podziel na różyczki. Warzywo zblanszuj w osolonym wrzątku, odcedź. Opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych pomidory.

Reklama

Jeśli chcesz, możesz też wcześniej sparzyć je wrzątkiem, przelać zimną wodą, a następnie obrać ze skórki. Ryby rozmroź.

3. Formę do zapiekania posmaruj obficie masłem. Kolejno układaj: ugotowany i odcedzony makaron, rozmrożone filety, różyczki brokułu oraz ćwiartki pomidorów. Przygotuj sos.

4. W miseczce wymieszaj starannie szklankę słodkiej śmietanki razem z rozbitymi jajkami. Żółty ser zetrzyj na tarce, dodaj do sosu. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zalej składniki zapiekanki. Piecz 60 min w 170 st.

Przed zapiekaniem warzywa warto zblanszować (brokuły, fasolka, kalafior), przesmażyć (cebula, por, marchew) lub ugotować (ziemniaki). Wyjątkiem są zawierające dużo wody pomidory, cukinia czy bakłażany.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety mintaja, po 150 g, czerwona i żółta papryka, 2 szklanki różyczek brokułu, czerwona cebula, 250 g pomidorków koktajlowych, 1/4 szklanki oliwy, 100 g zielonej fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.