Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Sałatka śledziowa

Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, cukier, 20 dag buraków, sól, pieprz, 1 cebula, 2 małe jabłka, 4 ogórki konserwowe, 2 łyżki oleju, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 25 dag śledzi.

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź je, a kiedy trochę przestygną, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Reklama

2 W podobny sposób przygotuj buraki. Wyszoruj je starannie i ugotuj do miękkości (około 40 minut), a następnie odcedź, ostudź i obierz. Buraki pokrój w kosteczkę podobnej wielkości co ziemniaki.

3 Obierz cebulę oraz dwa nieduże jabłka. Cebulę drobno posiekaj, z jabłek wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Ogórki pokrój w półtalarki.

4 W miseczce utrzyj olej z octem, musztardą i kwaśną śmietaną. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Śledzie osącz z zalewy, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój w paseczki.

5 Warzywa oraz jabłka przełóż do miski. Polej sosem, delikatnie wymieszaj. Dodaj śledzie. Odstaw sałatkę na 2 godz. w chłodne miejsce.

czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:buraki | ziemniaki | sa | sałatka

Zobacz również

  • Składniki: 75 dag buraków ćwikłowych, 20 dag jagód, pół pęczka koperku, 75 dag łososia wędzonego na zimno bez skóry, pół papryczki chili, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.