Reklama
  • Wtorek, 8 grudnia 2009 (14:34)

    Sandacz duszony z jabłkami

Wyśmienity smak.

Zdjęcie

Sandacz duszony z jabłkami /Smacznego
Sandacz duszony z jabłkami
/Smacznego
Składniki na 6 porcji:

- 1 średni sandacz (do 1,5 kg),
- 5 dużych kwaskowych jabłek,
- 1/2 szklanki esencjonalnego wywaru rybnego,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki śmietany,
- cebula,
- sól, biały pieprz,
- łyżka masła,
- 1 duże jabłuszko o czerwonej skórce,
- zielenina

Reklama

Przygotowanie:

1. Sprawioną rybę natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Duże jabłka i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Wysmarować brytfankę masłem i w niej warstwami układać rybę oraz jabłka z cebulą, posolić. Zalać wywarem rybnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
2. Następnie rybę wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek, a jabłka z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładko. Wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać rybę. Trzymać w cieple, aby nie ostygła.
3. Ze środka czerwonego jabłuszka wyciąć całe duże plasterki. 1 minutę smażyć je na łyżce masła. Udekorować rybę. Przybrać zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody. Czas przygotowania: 50 minut
1 porcja: 390 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje, ciasto: 1,5 szkl. mleka 3,2%, 8 łyżek skrobi kukurydzianej lub po 4 łyżki skrobi i mąki pszennej, 2 jajka, szczypta soli, olej kokosowy lub słonecznikowy do smażenia. Farsz:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.