Reklama
  • Poniedziałek, 9 grudnia 2013 (10:05)

    Sandacz na warzywach

Składniki na 4 porcje: 80 dag filetów z sandacza, sok z cytryny, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, 1 łyżka białego wytrawnego wina, mielone ziele angielskie, 2 pokruszone listki laurowe, 1 szkl. gęstej śmietany, 4 łyżki oleju,1 łyżka masła, sól, pieprz

Przygotowanie: Sandacza opłucz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.

Reklama

Cebule posiekaj. Pietruszkę, marchewkę i seler potnij w słupki. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę.

Dodaj resztę warzyw i smaż 2–3 minuty. Posyp solą, pieprzem, zielem i listkami laurowymi. Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Dolej śmietanę. Przypraw do smaku. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Ułóż w nim rybę oraz warzywa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 15–20 minut.

Przygotowanie: 100 min; Porcja: 290 kcal; Cena porcji; ok. 11 zł

Rada eksperta:

Do oleju, na którym smażysz warzywa, dodaj trochę masła i skórki startej z cytryny. Dzięki temu jarzyny będą wyjątkowo aromatyczne.

Naj
Więcej na temat:sandacz | ceny | rada | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag filetu z łososia, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, 20 dag groszku cukrowego, 20 dag ryżu, 3 dag masła, 2,5 dag mąki, 200 ml bulionu warzywnego (z kostki), 200 ml mleka, 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.