Reklama
  • Piątek, 8 stycznia 2016 (09:05)

    Sandacz pieczony

Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów z sandacza (może być inna biała ryba, np. dorsz), 50 dag małych ziemniaków, 50 dag pomidorów, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, kilka gałązek świeżych ziół (np. oregano, tymianek, rozmaryn), 1 łyżka oleju.

Reklama

1 Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować (nie rozgotować). Po ugotowaniu pokroić na ćwiartki. Pomidory umyć i też pokroić na cząstki.

2 Filety umyć, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 15 min do lodówki.

3 Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym olejem. Obłożyć pomidorami i ziemniakami, skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 30 minut, podawać z ziołami.

Przygotowanie: ok. 70 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:sandacz | ziemniaki | filety | ryba

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.