Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (12:58)

    Sandacz po kurpiowsku

Składniki: ● 80 dag sandacza (filet) ● 1/2 sporego selera ● 2 duże, słodkie marchewki ● 2 liście laurowe ● 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz ● 2 łyżeczki miękkiego masła ● 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich ● 2 łyżeczki mąki ● ewentualnie zioła do dekoracji

Filety z sandacza podziel na porcje (dość duże). Oczyść seler oraz marchewkę, a następnie pokrój je na długie, wąskie pasy, po czym ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego.

Reklama

Gdy warzywa się lekko obgotują, dodaj kawałki ryby i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, rozpuść cukier i wrzuć orzechy, szczyptę pieprzu i mąki. Smaż kilka minut, dodaj ok. 100 ml bulionu z sandacza i podduś.

Następnie dołóż rybę i podgrzewaj ją w sosie. Rybę podaj na ugotowanych jarzynach, polaną sosem z orzechami z patelni. Serwuj np. z ugotowanymi ziemniakami.

Świat kobiety
Więcej na temat:sandacz | filety | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów rybnych np. z lina, sandacza, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki białego wytrawnego wina,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.