Reklama
  • Wtorek, 20 lipca 2010 (15:54)

    Sandacz w cieście

Doskonała ryba w cieście piwnym.

Zdjęcie

Sandacz w cieście /Smacznego
Sandacz w cieście
/Smacznego

Składniki na 8 porcji:

- 4 filety sandacza,
- 5 dkg masła lub kilka łyżek oleju,
- łyżka wegety,
- 2 ząbki czosnku
Ciasto:
- szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 butelki jasnego piwa,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety opłukać. Jeśli są mrożone, odstawić na około dwie godziny. Pokroić je na małe kawałki, posypać solą, pieprzem i wegetą. Odstawić na parę minut. Przygotować ciasto piwne: jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do garnka, dodać żółtka i piwo. Lekko wymieszać. Masło roztopić na patelni, lekko ostudzić, dodać do ciasta. Wszystkie składniki ubić mikserem. Odstawić na około pół godziny. Białka ubić i dodać do ciasta przed samym smażeniem. Rybę zanurzać w cieście piwnym, smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotować masło czosnkowe: czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z masłem i solą. Uformować krążki. Położyć je na talerzach tuż obok usmażonej ryby. Rybę podawać z sałatą i cząstkami cytryny.
Porcja: 430 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety mintaja, po 150 g, czerwona i żółta papryka, 2 szklanki różyczek brokułu, czerwona cebula, 250 g pomidorków koktajlowych, 1/4 szklanki oliwy, 100 g zielonej fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.