Reklama
  • Czwartek, 20 lutego 2014 (13:05)

    Sandacz z cytrusowo-cebulową nutą

Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryczka chili, 4 cebule, 60 dag pomarańczy, 1 pomelo, 1 limonka, 1 ząbek czosnku, 75 ml białego octu winnego, sól, pieprz 100 ml, świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 2,5 dag drobno pokruszonego karmelu z brązowego cukru, 10 dag brązowego cukru, 8 filetów z sandacza, 2,5 dag sklarowanego masła, 3 gałązki natki, plasterki pomarańczy

Reklama

Czas przygotowania: Cebule obrać, posiekać. Chili rozkroić, oczyścić z pestek, strączek pociąć w plasterki.

Pomarańcze obrać (usunąć również wewnętrzną białą błonę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z owocem pomelo.

Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem. Skórkę z limonki, pokrojony miąższ cytrusów, czosnek, chili i cebulę wymieszać, pokropić winnym octem i sokiem pomarańczowym. Wymieszać, dołożyć pokruszony karmel i odstawić na godzinę. 3Cukier brązowy wsypać do rozgrzanego garnka i skarmelizować. Do garnka włożyć przygotowane wcześniej składniki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia 45 minut.

Pod koniec sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki sandacza opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym maśle po 4 minuty z każdej strony. Rybę udekorować natką pietruszki i plasterkami pomarańczy. Podawać z sosem.

Czas przygotowania: około 75 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:sandacz | z | d | cukier

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki jasnego piwa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia , olej do głębokiego smażenia, 1-2 cytryny, sól, pieprz, gałązki natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.