Reklama
  • Środa, 25 czerwca 2014 (08:05)

    Sardynki w liściach winogron

Składniki RYBY: 16 oprawionych sardynek, 16 liści winogron, 3 łyżki oliwy, łyżeczka oregano, sok z 1/2 cytryny SAŁATKA: 3 pomidory, 4 zielone papryki, 4 łyżki natki, 4 łyżki oliwy, sok z 1 i 1/2 cytryny, cebula, sól, pieprz

1. Przygotuj sałatkę. Pokrój w kostkę obrane ze skórki i wypestkowane pomidory, cebulę i papryki. Przełóż warzywa do miski, dodaj natkę. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj oliwę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Zrób sos do ryb. Wymieszaj w misce oliwę, oregano i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Częścią sosu skrop sardynki.

3. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Umyte liście winogron włóż do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i ostudź. Sardynki zawiń w liście i polej resztą sosu.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i ustaw funkcję grillowania (lub przygotuj grill ogrodowy). Ułóż ryby na natłuszczonej blasze i grilluj po 5 minut z każdej strony lub do czasu, aż liście zaczną czernieć.

5. Podawaj natychmiast po upieczeniu, z sałatką paprykowo-pomidorową.

Jeśli lubisz świeżą kolendrę, posyp nią danie już na talerzu.

Olivia
Więcej na temat:sardynki | ryby | ryby

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 dzwonka łososia • sok z połowy cytryny • czerwona papryczka chilli • żółta papryczka chilli • pieprz cytrynowy • oliwa • listki mięty • roszponka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.