Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (12:58)

    Śledzie oliwskie z pietruszką

Składniki: ● 35-40 dag świeżych lub mrożonych tuszek śledzi ● duży pęczek natki pietruszki ● 2 cytryny ● spora cebula ● mąka pszenna do panierowania tuszek ● olej do smażenia ● pieprz, sól do smaku ● warzywa do ozdoby, np. pomidory

Cebulę obierz, po czym bardzo drobno ją posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz, następnie drobno posiekaj, odkładając kilka całych ładniejszych gałązek do dekoracji.

Reklama

Posiekaną drobno cebulę oraz natkę pietruszki starannie wymieszaj, dopraw. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij tuszki śledzi, a następnie obtocz je bardzo dokładnie w mące.

Na sporej patelni mocno rozgrzej olej roślinny, po czym usmaż na nim z obu stron śledzie, ostrożnie je odwracając, by nadzienie nie wypadło. Na koniec ryby posól i oprósz świeżo zmielonym pieprzem, po czym skrop je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Gotowe śledzie nadziewane pietruszką oraz cebulą podaj udekorowane gałązkami natki pietruszki, kawałkami cytryny oraz np. ćwiartkami pomidora.

Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.

Świat kobiety
Więcej na temat:danie | cebula | z | śledzie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 bułki z ziarnami • 30 dag filetów z ryby (tilapii, soli) • świeży ogórek • pomidor • 4 liście sałaty • 2 łyżki musztardy stołowej • 1 łyżeczka ketchupu • 3 łyżki majonezu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.