Reklama
  • Czwartek, 26 stycznia (14:00)

    Śledzie z kaparami

• 1/2 kg solonych płatów śledziowych • 2 cebule cukrowe • 2 duże czerwone cebule • 2 papryczki peperoni • 10 czarnych oliwek bez pestek • 15 zielonych oliwek bez pestek • 2 czubate łyżki kaparów • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu • 1,5 łyżeczki tymianku • 1 łyżeczka oregano • 3 łyżeczki ziół prowansalskich • 3–4 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • sól i pieprz • ok. 1/2 szklanki oliwy.

Reklama

Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, pepperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.

W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zalej oliwą. Odstaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki. Najlepiej smakują po upływie tygodnia.

Show

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 10 dag selera, pietruszka, 20 dag majonezu, łyżka ostrej musztardy, 20 dag kwaśnej śmietany, sól, cukier, pieprz, ocet wg uznania, czerwona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.