Reklama
  • Wtorek, 17 marca 2015 (13:05)

    Śledzie z pieczonymi ziemniakami

Skład na 6 porcji: ● 6 dużych ziemniaków ● 300 g jogurtu naturalnego ● 3 filety śledziowe w oleju ● 2 czerwone cebule ● sól ● kilka orzechów włoskich ● cebulka dymka lub szczypiorek ● 6 łyżeczek masła ● przyprawa do pieczonych ziemniaków ● szczypta mielonej słodkiej papryki.

1. Wyszorowane szczoteczką ziemniaki gotujemy w mundurkach 15 minut, osuszamy. Przecinamy na połowy, posypujemy przyprawą do pieczonych ziemniaków i zawijamy w kawałki folii spożywczej posmarowanej masłem. Wkładamy do nagrzanego do 250°C piekarnika. Pieczemy, zależnie od gatunku ziemniaków, 50-70 minut.

2. Czerwoną cebulę kroimy, dymkę siekamy. Jogurt mieszamy ze słodką papryką w proszku.

Reklama

3. Filety śledziowe tniemy na mniejsze porcje, układamy na półmisku, dekorujemy drobno pokruszonymi orzechami włoskimi, posypujemy cebulką dymką lub szczypiorkiem. Ziemniaki wyjmujemy z folii, na każdej połówce kładziemy kleks z jogurtu. Podajemy ze śledziami.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 2 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 280 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 18 g

Rewia
Więcej na temat:warto | z | śledzie | ziemniaki

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 4 filety ze śledzia typu matias, czerwona cebula, 100 g suszonej żurawiny, 2 ogórki kiszone, 6 grzybków konserwowych, 4 duże cytryny, sok z połówki cytryny, natka pietruszki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.