Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Smażony sandacz z czerwonym pieprzem

Składniki na 4 porcje. Ryba: 4 filety sandacza ze skórą, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżka masła, sól. Sałatka: 2 duże ziemniaki, 1/2 selera, 2 ogórki kiszone, 1 czerwona cebula, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka musztardy franc., 1 łyżka posiekanej natki. Oraz: 2 cebule, 2 łyżki mąki, kurkuma, pieprz czerwony, natka, olej.

Reklama

1. Ziemniaki oraz seler obierz i ugotuj na półtwardo. Ostudź, pokrój w kostkę. Podobnie potnij ogórki. Cebulę posiekaj. Warzywa wymieszaj z olejem, musztardą i natką. Schłodź.

2. Sandacza umyj i osusz. Rybę pokrój na porcje. Posól. Sok z cytryny wymieszaj z pieprzem i łyżką oleju. Polej porcje ryby od strony mięsa i włóż do lodówki na 10 minut.

3. Cebule do dekoracji obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z mąką i 1/2 łyżeczki kurkumy. Porcjami wkładaj na rozgrzany np. we frytownicy głę boki olej. Smaż na rumiano.

4. Na patelni rozgrzej masło z resztą oleju. Rybę posól. Smaż, najpierw 7 min od strony skóry, przewróć i smaż 3 min. Podawaj na sałatce. Przykryj cebulą, posyp natką i pieprzem.

Smakowity dodatek

Zamiast na sałatce, smażoną rybę możesz podać z aro matycznym masełkiem. By je przygotować, wystarczy, że utrzesz porcję masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę albo z posiekanymi ziołami (koperkiem, natką, tymiankiem).

Masę przypraw do smaku solą, pierzem – białym albo kajeńskim, jeśli lubisz pikantniejsze smaki. Potem z masła uformuj wałeczek. Zawiń go w folię i mocno schłodź. Przed po daniem pokrój w plasterki i ułóż je na rybie.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.