Reklama
  • Wtorek, 9 grudnia 2014 (12:00)

    Smażony sandacz z jeżynową jarzynką

Reklama

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

SKŁADNIKI 4 filety z sandacza po 150 g • łyżka oleju • 2 łyżki masła • sól. JARZYNKA: 2 korzenie skorzonery (sklepy ekologiczne, można też użyć białych szparagów z puszki) • 1/4 kopru włoskiego • 50 g mrożonych jeżyn • 300 ml białego wytrawnego wina • 50 g masła • łyżka masła klarowanego • sól i pieprz, świeży ogórek • litr wody • 100 ml octu jabłkowego • 10 ziaren kolendry • sok z 1/2 cytryny • łyżka cukru.

1. Natrzyj rybę olejem od strony skóry. Smaż 2 minuty, dodaj masło i polewaj nim sandacza przez kolejne 2 minuty. Przełóż rybę na ręcznik papierowy. Zdejmij skórę i posól.

2. Obierz skorzonerę i pokrój na kawałki grubości ok. 3 cm. Koper włoski pokrój w kostkę. Smaż warzywa 2 minuty na maśle klarowanym. Dodaj wino. Gotuj, aż odparuje. Wrzuć jeżyny i masło. Przesmaż, przypraw do smaku.

3. Połącz składniki zalewy do ogórka. Gotuj, aż zostanie połowa płynu. Wystudź. Dodaj obrany i okrojony ogórek, odstaw na minimum 3 godziny.

4. Ułóż sandacza na warzywach, polej sosem z warzyw. Podawaj z marynowanym ogórkiem.

Przepis: Przemysław Błaszczyk

Olivia
Więcej na temat:przepis | z | sandacz

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza, 1 szklanka bułki tartej, 2 jajka, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka, 3 łyżki mąki, olej do smażenia . Sos: 1 szklanka jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.