Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (15:05)

    Sola ze smażoną cytryną na buraczkach

Składniki dla 4 osób: 3 ziemniaki • 30 dag buraków • 40 dag filetów z soli • łyżka orzechów laskowych • mieszanka sałat • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • kilka gałązek koperku • cytryna • olej do smażenia • niepełna szklanka mleka • łyżka koziego sera • szczypta gałki muszkatołowej • sól • pieprz.

1 Buraki gotuj 15 minut, odstaw w wodzie, w której się gotowały, na noc. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj na parze. Sok z cytryny, miód, 2 łyżki oleju, sól i pieprz wymieszaj. Pokryj marynatą umytą i pokrojoną rybę. Smaż ją skórą do dołu przez kilka minut.

2 Buraki i ziemniaki połącz z mlekiem i kozim serem, przypraw gałką muszkatołową i pieprzem, zmiksuj blenderem. Na odrobinie oleju podsmaż plastry cytryny.

Reklama

Na talerzu układaj pureé z buraków, rybę, plaster cytryny. Dekoruj sałatą, koperkiem i posiekanymi orzechami.

CZAS: około 45 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.