Reklama
  • Piątek, 19 lipca 2013 (15:05)

    Sposób na śledziki

Warto po nie sięgać, bo są tanie, łatwo dostępne i zdrowe. Można je robić na mnóstwo sposobów, nie tylko tradycyjnie w oleju lub śmietanie.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Śledzie bogate są w witaminy i cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Przyspieszają przemianę materii i obniżają poziom złego cholesterolu. No i są pyszne!

Najlepiej kupić świeże śledzie i przyrządzić je po swojemu. Te sklepowe, marynowane, często są bowiem kopalnią benzoesanu sodu i innych substancji konserwujących. Każde śledzie przed podaniem na stół powinno się wymoczyć w wodzie lub mleku, by usunąć sól.

Reklama

Na ciepło wspaniale smakuje zapiekanka śledziowa. Jej składniki to: śledzie, cebula, jajka, kwaśna śmietana i ziemniaki. Cebulę kroimy na krążki i dusimy na maśle. Ziemniaki myjemy i nie obieramy. Możemy je lekko podgotować, by się szybciej upiekły w piekarniku.

Kroimy je w krążki, a śledzie w paski i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Na dole powinna się znaleźć warstwa ziemniaków, a na nich podsmażona cebula, śledzie i znowu ziemniaki.

Całość zalewamy sosem ze śmietany i roztrzepanego jajka. Pieczemy 35 minut w temperaturze około 180 stopni.

Śledź w sosie chrzanowym z rodzynkami

To szybkie danie i mało pracochłonne. Filety rybne polewamy sosem na bazie śmietany, jogurtu i majonezu. Przedtem dodajemy do niego podgotowane rodzynki, chrzan, pokrojone ugotowane jajka i natkę pietruszki skrojoną w całości. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Danie pasuje zarówno do bagietki, jak i do gotowanych ziemniaków.

Smacznego!

Oryginalnie podany

Jako niecodzienną przystawkę można podać śledziowego tatara. Wymocz (w mleku lub wodzie) i osusz filety śledziowe. Dodaj do nich namoczoną w mleku bułkę, obrane jabłko i cebulę. Całość zmiel dwa razy w maszynce. Dopraw masłem, octem i przyprawami do smaku.

Z powstałej masy uformuj kształt ryby lub po prostu „babkę” z głębszego talerzyka. Tak powstałego tatara przyozdób plastrami gotowanego jajka, marchwi, pomidorów, kiszonego ogórka i świeżą natką pietruszki.

Na żywo
Więcej na temat:filety | O | sposób | Ca

Zobacz również

  • Składniki: ● 1 kg łososia ● 30 g świeżego posiekanego koperku ● 3 łyżki oliwy ● 1 łyżka miodu ● 1 cytryna ● 2-3 ząbki czosnku ● 1 łyżeczka mielonej kolendry ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.