Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia 2017 (13:05)

    Strudel z łososiem

Składniki na 8 porcji: 50 dag filetu z łososia, 20 dag gotowego ciasta francuskiego, 20 dag szpinaku mrożonego w liściach, 1 mała cebula, 2 jajka, 2 łyżki masła, 10 dag kwaśnej śmietany, 10 dag startego ostrego sera, 3 łyżki bułki tartej, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 listki laurowe , sól, biały pieprz, 1 żółtko do posmarowania strudla.

1. 1/2 litra osolonej wody zagotuj z listkami laurowymi. Łososia umyj i osusz. Oprósz pieprzem. Połóż na sitku do gotowania na parze i włóż do garnka z wrząt kiem. Paruj ok. 10 minut na małym ogniu.

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podsmaż na maśle, dodając szpinak. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Po 5 min zdejmij z ognia, wymieszaj z jajkami i śmietaną.

Reklama

3. Ciasto rozwiń. Rozłóż na nim szpinak, posyp serem i bułką. Połóż plasterki łososia i zwiń ściśle jak roladę. Posmaruj żółtkiem. Piecz na blaszce wyłożonej pergaminem (30 min. w 180°C).

Naj

Zobacz również

  • 1 opakowanie makaronu świderki, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 50 dag filetu z łososia, 1 por, cytryna, 5 dag masła, 200 ml słodkiej śmietany, sól, pieprz, parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.