Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (10:00)

    Sycący duet: ziemniak i śledź

• 4 ziemniaki w mundurkach • 4 płaty śledziowe • 200 ml oleju rzepakowego • 1 duża cebula • 5 ziaren ziela angielskiego • 7 ziarenek pieprzu • 3 listki laurowe • suszony koperek • pieprz, sól.

Śledzie wymocz w zimnej wodzie lub mleku przez 2 godziny. Cebulę pokrój w piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij ręką i opłucz z soli (zapach cebuli nie będzie tak intensywny).

Reklama

Śledzie pokrój w prostokątne kawałki, oprósz je pieprzem i włóż do słoika przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej olejem. Odstaw na dobę do lodówki.

Po tym czasie ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź, poczekaj aż ostygną, obierz ze skórki. Pokrój je w talarki lub kwadraty, na każdym ułóż kawałek śledzia, posyp szczypiorkiem, oprósz koperkiem lub szczypiorkiem.

• 30 minut+czas odstawienia • dla 4 osób • cena 11 zł

Show

Zobacz również

  • Składniki: pieczony pstrąg, 2 pomarańcze, duży por, łyżka orzeszków ziemnych, pół łyżki rodzynek, oliwa, łyżka octu winnego, sól, pieprz, cukier, natka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.