Reklama
  • Piątek, 17 maja 2013 (09:38)

    Szaszłyki łososiowe

Składniki: 40 dag z łososia, cebula, pół czerwonej papryki, 9-10 pomidorków koktajlowych, sok z cytryny, oliwa lub olej , sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Filet umyj, osusz, odkrój skórę, pokrój na małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki (ryba będzie wtedy smaczniejsza).

Cebulę obierz i pokrój w plasterki lub ćwiartki. Pokrój paprykę na małe kawałki. Opłucz i osusz pomidorki koktajlowe. Patyczki do szaszłyków posmaruj oliwą lub olejem.

Na każdy patyczek nabij pomidorek koktajlowy, kawałek ryby, cebuli, papryki. Skrop całość sokiem z cytryny oraz oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 min w temp. 180°C.

Podaj udekorowane zielonymi listkami bazylii, cząstkami cytryny, z pieczonymi ziemniakami, ryżem i ulubionym sosem, np. zielonym pesto z natki pietruszki.

Zielone pesto: zmiel w maszynce do orze- chów 10-15 dag obranych orzechów włoskich, posiekaj 3 pęczki natki pietruszki. Wsyp do miseczki, zmiksuj, wlewając po niewielkiej ilości oleju lub oliwy, aby powstała gładka masa o konsystencji sosu. Przypraw pesto solą, pieprzem, dodaj 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj, możesz wsypać trochę tartego parmezanu. Sos można przygotować na zapas i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Bella Relaks
Więcej na temat:szaszłyki | cebula

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z łososia, sól, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki białego wina, pieprz, 1 opakowanie mieszanych sałat, 20 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.