Reklama
  • Środa, 16 lipca 2014 (10:05)

    Szczupak faszerowany

Składniki na 4-5 porcji: 1-1 i ½ kg szczupaka 25 dag pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki masła 1 jajko 1 i ½ łyżki bułki tartej ¼ łyżeczki tymianku ½ pęczka natki pietruszki sól i pieprz

1. Rybę spraw, tzn. oczyść z łusek, obetnij płetwy, usuń wnętrzności, oczy oraz skrzela. Starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą z zewnątrz i wewnątrz. Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Warzywa przełóż do miseczki i odstaw, by wystygły.

3. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtko dodaj do wystudzonych warzyw. Wsyp tymianek, bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj ubite białko i całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej sprawionego szczupaka.

4. Duży kawałek folii aluminiowej posmaruj pozostałym masłem. Rozłóż gałązki natki i ułóż na nich rybę. Starannie zawiń i ułóż na blasze lub w żaroodpornym naczyniu.

Piecz 20-30 min w temperaturze. 180° C. Upieczoną rybę wyjmij z folii i ułóż na półmisku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Przygotowanie: 70 min. Porcja: 310 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:szczupak

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki jasnego piwa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia , olej do głębokiego smażenia, 1-2 cytryny, sól, pieprz, gałązki natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.