Reklama
  • Środa, 25 stycznia (10:05)

    Szczupak gotowany

Składniki dla 4 osób: Średni szczupak • 2-3 marchewki 2 pietruszki • seler • 1/2 kg borowików świeżych, mrożonych lub słoik marynowanych cebula • 4 ząbki czosnku • masło klarowane • wino białe do smaku • sól • pieprz.

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

1. Szczupaka oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić, natrzeć czosnkiem i pozostawić na noc. Zrobić wywar z marchewki, pietruszki i połowy selera. Dodać pokrojoną rybę na specjalnej podkładce lub zawiniętą w gazę. Gotować 10 minut.

Reklama

2. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce i podsmażyć z niewielką ilością masła. Doprawić i dodać do smaku białego wina. Borowiki udusić na maśle wraz z cebulką i doprawić. Szczupaka podawać na półmisku z ciepłą jarzyną, grzybami i gęstym sosem borowikowym.

CZAS: około godziny

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wielka księga specjałów siostry Anastazji”

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 310 dag ryżu 50 dag filetu z łososia (bez skóry), pół cytryny, 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów, 300 ml śmietany 22 proc., 1-2 łyżki musztardy, 1-2 ząbki czosnku, masło, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.