Reklama
  • Poniedziałek, 7 czerwca 2010 (07:18)

    Wątłusz na warzywach

Pyszne danie z mikrofalówki.

Zdjęcie

Wątłusz na warzywach /Smacznego
Wątłusz na warzywach
/Smacznego

Składniki na 2 osoby:

- 450 g wątłusza,
- sok z połowy cytryny,
- pół pęczka mieszanych ziół (pietruszka, koperek, trybulka),
- 50 g masła,
- sól, biały pieprz,
- 350 g pomidorów,
- 300 g cukinii,
- 150 g sosu béarnaise,
- tłuszcz do formy,
- cytryna i pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Zioła umyć, oberwać listki, posiekać. Masło wymieszać z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Pomidory i cukinię umyć, pokroić w plastry. Naczynie do gotowania w mikrofalówce natrzeć tłuszczem, ułożyć w nim pomidory i cukinię, przyprawić solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Warzywa piec 7-8 minut przy mocy 650 watt. W tym czasie ponacinać rybę i natrzeć ją przygotowanym masłem ziołowym. Następnie wyłożyć rybę na warzywa, przykryć i piec jeszcze 5 minut przy mocy 650 watt. Podawać z podgrzanym sosem béarnaise. Dekorować plasterkami cytryny i pietruszką.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Dorsz z ziołowymi kluskami

    Ryba: 40-50 dag filetów z dorsza ze skórą, łyżka masła. łyżka oleju, sok z cytryny. Kluski: 50 dag ziemniaków, żółtko, 2 łyżki mąki, pęczek ziół (w tym przypadku mięty, ale może być również natka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.