Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Zapiekanka łososiowa

Składniki: 20 dag mrożonych kotlecików z łososia, 2 mrożone brykiety szpinaku, 1 duży ziemniak, 1 duża marchewka, 100 ml kremówki 30 proc., 1 jajko, 1-2 łyżki świeżego posiekanego koperku, sól, szczypta mielonego białego pieprzu.

1 Mrożone kotleciki z łososia oraz brykiety szpinaku wyjmij z zamrażarki, rozmroź. Pozostaw do osączenia.

2 Ziemniak oraz marchewkę obierz, opłucz starannie i osusz. Przygotowane warzywa pokrój w dość cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Przygotuj małe naczynie żaroodporne.

Reklama

3 Na sos połącz rozmącone jajko z kremówką. Wsyp posiekany drobno świeży koperek, wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz sporą szczyptą białego pieprzu.

4 Na dnie naczynia do zapiekania rozłóż rozmrożony i osączony szpinak, połowę plasterków ziemniaka, rozdrobnione kotleciki z łososia, plasterki marchewki oraz resztę ziemniaków.

5 Składniki zapiekanki zalej przygotowanym sosem.

Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do miękkości warzyw (ok. 50 minut).

Paulina Jakubczyk, Zawiercie, fryzjerka

czas ok. 70 min; porcja – 260 kcal, cena 4 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 por, chili, 4 dzwonka łososia, sól, 1 cytryna , 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1/2 op. mrożonych warzyw z brokułami, 1 szkl. bulionu, dymka, kolorowy pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.