Reklama
  • Czwartek, 8 stycznia 2015 (10:05)

    Zapiekanka rybna

Składniki na 10 porcji: 2 kg karpia • kilogram kiszonej kapusty • 2 cebule • papryka czerwona • 2 łyżki przecieru pomidorowego • 2 łyżki masła • łyżka tartej bułki • sól • pieprz • liście laurowe • ziele angielskie • kilka plastrów sera żółtego . Koperek do dekoracji.

1. Rybę spraw. Jedną cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę razem z umytą i wydrążoną z pestek papryką.

2. W głębokim garnku zagotuj wodę, wsyp łyżkę soli, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych.

Reklama

3. Drugą cebulę opal nad palnikiem i wrzuć do gotującego się wywaru. Po chwili dołóż rybę. Gotuj całość około 30 minut.

4. Posiekaną kapustę ugotuj w drugim garnku i wymieszaj ją z koncentratem pomidorowym.

5. Na łyżce masła zrumień pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę.

6. Rybę wyjmij z wywaru, usuń z niej ości i pokrój na kawałki.

7. W naczyniu żaroodpornym ułóż wszystkie przygotowane składniki. Polej je podsmażoną na maśle bułką tartą i rozłóż pokrojone w paski plastry sera. Piecz potrawę 20 minut w 200°C.

8. Gotową zapiekankę udekoruj koperkiem.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 70 dag filetów z ryby (u mnie tilapia), 80 dag żółtej fasolki szparagowej, 2 pomidory, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sok z cytryny, łyżeczka przyprawy do ryb,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.