Reklama
  • Wtorek, 25 marca 2014 (11:00)

    Zapiekanka rybna na makaronie

Składniki na 4 porcje: • pół opakowania dowolnego makaronu • 1 brokuł • 4 kostki z mintaja lub morszczuka • 3 dojrzałe pomidory • sól • pieprz • 1 szklanka słodkiej śmietany 30% • 1 pełna szklanka jajek • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej • 10 dag twardego żółtego sera • pół kostki naturalnego masła.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, według opisu na opakowaniu.

2. Brokuły oczyść, sparz, po czym przelej zimną wodą. Pomidory umyj i pokrój w ósemki.

Reklama

3. Rybę rozmroź w temperaturze pokojowej (nie wkładaj do ciepłej wody!). Następnie osusz ją ręcznikiem kuchennym i natrzyj odrobiną soli.

4. Formę żaroodporną wysmaruj masłem.

5. Na dnie ułóż makaron. Rozłóż na nim warstwę brokułów, pokrojone pomidory i rybę.

6. Jajka przelej do miski, dokładnie je roztrzep i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową startą na tarce o najmniejszych oczkach.

7. Zalej warzywa masą jajeczną i posyp startym serem żółtym.

8. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz około 50 minut. Gdy będzie gotowa, podziel ją na porcje i rozłóż na talerze.

Kurier TV

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.