Reklama
  • Poniedziałek, 27 stycznia 2014 (10:05)

    Zapiekanka rybna z kaszą gryczaną

Zdrowe i bardzo pożywne danie. Wszystkim w rodzinie smakuje. Przepis przysłała Elżbieta Pawelec z Elbląga .

Składniki: 45 dag filetów morszczuka, 20 dag kaszy gryczanej, kostka bulionu warzywnego, 2 marchewki, kawałek selera, duży por, pietruszka, przyprawa do ryb, 8 dag startego żółtego sera, olej, masło. Sos: 250 ml mleka, 100 ml śmietany kremówki, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 jajka, bazylia, tymianek, ostra papryka, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Kaszę ugotuj na sypko z kostką bulionową i odrobiną masła. Filety morszczuka posyp z obydwu stron przyprawą do ryb. Marchewki, pietruszkę, seler i por oczyść.

Marchewki i pietruszkę pokrój na plasterki, seler na kawałki, por w krążki. Wszystkie warzywa podduś do miękkości na oleju.

Formę natłuść masłem. Wsyp połowę kaszy, ułóż połowę warzyw i filety rybne. Przykryj pozostałą kaszą i warzywami.

Sos: mleko, śmietanę, mąkę i jajka wymieszaj, przypraw do smaku. Polej składniki zapiekanki.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, zapiekaj ok. 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

Czas przygotowania: 95 min, ilość porcji: 8 cena za porcję: 1,80 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanka rybna | z | sos | S.O.S. | zapiekanki | Rybna

Zobacz również

  • ● 1 kg ulubionych ryb (mogą być morskie, np. makrela, miruna) ● 3 szklanki wywaru warzywnego ● 2 filety z sardeli ● 500 g pomidorów ● 3 łyżki zieleniny (np. natki) ● 2 szklanki białego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.