Reklama
  • Piątek, 20 marca 2015 (14:00)

    Zapiekanka rybna z makaronem

Składniki na 6 porcji: • paczka makaronu • mały brokuł • 4 kostki mintaja lub morszczuka • 3 pomidory • sól • pieprz • olej • szklanka śmietany 30% • 5 jajek • gałka muszkatołowa w całości • 10 dag twardego żółtego sera • pół kostki naturalnego masła.

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.

Reklama

2. Umyte brokuły podziel na różyczki i przelej wrzątkiem. Pomidory pokrój w ósemki.

3. Mintaja lub morszczuka rozmroź w temperaturze pokojowej (nie polewaj jej gorącą wodą!). Na patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć rybę i podsmaż ją przez chwilę z obu stron na dużym ogniu.

4. Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Ułóż w niej warstwami makaron, brokuły, pomidory i rybę.

5. Jajka wbij do miski. Roztrzep je, po czym wymieszaj ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową startą na tarce o najmniejszych oczkach.

6. Przygotowaną masą zalej składniki zapiekanki. Wierzch posyp startym żółtym serem.

7. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 20 minut.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g ryby (dorsza, mintaja, miruny) ● 4 duże marchewki ● 5-cm kawałek pora (biała część) ● sól ● pieprz ● cytryna ● koperek ● natka pietruszki ● oliwa extra vergine ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.