Reklama
  • Czwartek, 3 lipca 2014 (12:06)

    Zapiekanka ryżowo-rybna

Składniki: 10 dag ryżu do risotto, 20 dag groszku, sól, pieprz, cebula, łyżka masła, 150 ml bulionu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 płaty pstrąga łososiowego lub 50 dag łososia, tymianek, sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, papryka czerwona, 2 plastry sera pleśniowego (ostrego).

Przygotowanie 60 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji 5 zł • Przepis na 4 porcje

Reklama

1. Cebulę siekam i szklę na maśle. Dodaję ryż, chwilę szklę, zalewam bulionem (można też wodą). Gdy ryż zmięknie, mieszam go z groszkiem.

2. Rybę kroję na kawałki, nacieram solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, oliwą z oliwek.

3. Układam w natłuszczonych formach ryż z kawałkami ryby i krążkami papryki. Na wierzchu układam pokrojony w plasterki ser pleśniowy.

4. Wkładam do nagrzanego piekarnika, przykrywam folią aluminiową i piekę 30 minut w temp. 200°C. Pod koniec zdejmuję folię i podpiekam tylko górę do zrumie nienia. Podaję na gorąco.

Agnieszka Huber z Wrocławia

Więcej na temat:zapiekanka | Agnieszka | koszt | przepis | Rybna | UK | wroc

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matjasy), 2 łyżki cukru, pół szklanki oleju, 4 łyżki octu , 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe ,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.