Reklama
  • Piątek, 11 lipca 2014 (08:00)

    Zapiekanka ryżowo­–rybna

Niedawno zaproponowałem rodzinie pstrąga łososiowego z ryżem, groszkiem i serem pleśniowym. Wyszło całkiem niezłe danie. Przepis przysłał Sławomir Put z Wrocławia

Składniki: 10 dag ryżu do risotto, 20 dag zielonego groszku, cebula, łyżka masła, 150 ml bulionu warzywnego, 2 płaty pstrąga łososiowego lub łosoś (pół kg), 2 łyżki oliwy , tymianek, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, czerwona papryka, 2 plastry sera pleśniowego

Reklama

Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj. Masło stop w rondlu, zeszklij cebulę. Dodaj ryż, mieszając, podsmaż. Wlej bulion, gotuj chwilę, aż ryż zmięknie. Wsyp groszek (świeży lub z puszki), wymieszaj.

Czosnek obierz, posiekaj. Ryby pokrój na kawałki. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Formę napełnij ryżem, ułóż ryby.

Paprykę pokrój w krążki, ułóż obok ryb razem z serem (najlepiej z niebieską pleśnią). Formę przykryj folią aluminiową. Piecz 30 minut w temp. 200°C. Tuż przed końcem folię zdejmij.

Czas przygotowania: 55 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 4,90 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zapiekanka | przepis | czosnek | Rybna | wroc | cebula

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety mintaja, po 150 g, czerwona i żółta papryka, 2 szklanki różyczek brokułu, czerwona cebula, 250 g pomidorków koktajlowych, 1/4 szklanki oliwy, 100 g zielonej fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.