Reklama
  • Poniedziałek, 7 listopada 2016 (15:00)

    Zapiekanka warzywna z anchois w stylu prowansalskim

1 bakłażan, 2 cukinie, 4-5 pomidorów, 8 filetów z sardeli w oleju (anchois), 8 czarnych oliwek, sól, 5 łyżek oliwy, pieprz, 100 ml bulionu warzywnego, 3 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1 dymka, tłuszcz do formy.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

1 Pomidory, bakłażan i cukinie umyć, osuszyć. Pokroić w w plasterki o równej grubości. Oliwki odsączyć z zalewy.

2 Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej rzędami na przemian plasterki warzyw. Pomiędzy warzywa włożyć filety z sardeli, czyli anchois. Posypać oliwkami i skropić 4 łyżkami oliwy. Poprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, podlać bulionem warzywnym.

3 Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Aby wierzch zapiekanki zbytnio się nie przyrumienił, pod koniec pieczenia można ją przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Rozmaryn umyć, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek, posypać nim zapiekankę 15 minut przed końcem pieczenia.

4 Czosnek obrać, posiekać. Dymkę oczyścić, pociąć na kawałeczki. Pozostałą oliwę wymieszać z czosnkiem i dymkami, wyłożyć na gotową zapiekankę.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.