Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Zapiekanka z dorszem

Podstawowe składniki: 80 dag fileta z dorsza, 6 ziemniaków, 2 ząbki czosnku, cebula, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 pęczka świeżej porwanej kolendry (lub natki pietruszki), 250 ml śmietany, 1/2 szklanki tartego ostrego żółtego sera, olej

Przygotowanie ok. 30 minut • Porcja 120 kcal • Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

1. Ziemniaki ugotuj na półmiękko i pokrój w grubą kostkę. Rybę umyj, osusz i pokrój na około 6-centymetrowe kawałki. Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Zdejmij je z patelni i na tym samym tłuszczu, na dużym ogniu, obsmaż króciutko ziemniaki.

2. Rybę ułóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszaj z serem i wyłóż na rybę.

3. Ziemniaki wymieszaj z cebulą i czosnkiem i przykryj tym rybę. Wierzch oprósz pieprzem i lekko skrop olejem. Zapiekaj w temperaturze 180°C około 35 minut.

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Więcej na temat:zapiekanka | z | koszt | przepis | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki na 4 sztuki: 4 sprawione pstrągi, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3 jajka,4-5 łyżek mąki, 10 dag płatków migdałowych, 7-8 łyżek klarowanego masła, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.