Reklama
  • Piątek, 26 lipca 2013 (08:00)

    Zapiekanka z łososiem

Składniki: ● 30 dag makaronu lasagne ● 20 dag wędzonego łososia ● cebula ● 4 łyżki masła ● 8 dag mąki ● 2 szkl. mleka ● sól, biały pieprz ● cukinia ● 30 dag fasolki szparagowej (ew. szparagów) ● olej ● papryka ● 10 dag pomidorów ● 10 dag żółtego sera ● 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany

Zrób sos: cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Oprósz mąką, obsmaż. Mieszając, dodaj mleko i gotuj 10 min. Dopraw.

Reklama

Obierz fasolkę (lub szparagi, ew. użyj takich ze słoika), sparz w osolonej wodzie.

Cukinię pokrój wzdłuż na paski i podsmaż na patelni na oleju. Paprykę, pomidory umyj, pokrój w plastry. Lasagne ugotuj al dente, osącz.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, przekładając łososiem, warzywami, polewając sosem i posypując serem. Na koniec polej śmietaną z resztą sera. Zapiecz (ok. 30 min, 180°C).

Świat kobiety
Więcej na temat:zapiekanka | Zr | z | zapiekanki

Zobacz również

  • Śledzie w płatkach migdałowych

    Składniki: 4 filety śledziowe, 30 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone), szczypta cynamonu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz cayenne. Do posypania: łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.