Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Zapiekanka z łososiem i porem

Podstawowe składniki: 60 dag filetu z łososia, 60 dag ziemniaków, 2 większe całe pory, 5 dag masła, 1/2 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki roztopionego masła, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Przygotowanie 70 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 7,50 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

1. Z łososia usuń skórę, wyjmij ości i lekko oprósz go solą. Do garnka wlej mleko, włóż łososia, zagotuj. Wyjmij rybę z mleka i pokrój na mniejsze kawałki. Mleko zachowaj.

2. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż je do posolonego wrzątku i na małym ogniu obgotuj je około 3 minut. Odcedź.

3. Pory oczyść, opłucz, odetnij tylko ciemnozielone, twarde części i pokrój w plasterki. Przez kilka minut podsmaż je na rozgrzanym maśle, wsyp mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

4. Na dno wysmarowanej masłem formy wyłóż łososia, zalej sosem z porami, a na wierzchu poukładaj plasterki ziemniaków na zakładkę. Posmaruj je roztopionym masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ziemniaki się zrumienią – około 40 minut.

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Więcej na temat:zapiekanka | z | koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 2 kwaśne jabłka, 2 czerwone cebule, 2 plastry gotowanej szynki, 2 płaty śledziowe á la matjas, 2 płaskie łyżki masła, kilka liści zielonej sałaty, kilka gałązek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.