Reklama
  • Poniedziałek, 28 grudnia 2015 (14:00)

    Zapiekanka z mintaja

Składniki na 4 porcje: • pół paczki dowolnego cienkiego makaronu • mały brokuł • 4 kostki z mintaja lub morszczuka • 3 pomidory • sól • pieprz • szklanka słodkiej śmietanki 30% • szklanka wybitych jajek • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej • 10 dag sera żółtego • pół kostki masła.

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, by nie był zbyt miękki.

Reklama

2. Oczyszczone brokuły ugotuj w garnku na parze. Pomidory sparz, pokrój w ósemki. Rybę rozmroź przez noc w lodówce.

3. Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Ułóż w niej warstwami makaron, brokuły, pomidory i rybę.

4. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw solą, pieprzem i startą na tarce o najmniejszych oczkach gałką muszkatołową.

5. Zalej warzywa masą, posyp startym serem żółtym i wstaw do rozgrzanego do 170 °C. Piecz około pół godziny.

Czas: 60 min. 1 porcja = 350 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:zapiekanka | z | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: 4 małe witlinki, wypatroszone (mogą być też: pstrąg, labraks, dorada) 2 cytryny, dokładnie umyte, 2 łyżki oliwy. Sos dziewiczy: łyżka nasion kolendry, 1/3 szklanki oliwy, 1 i 1/2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.