Reklama
  • Poniedziałek, 5 kwietnia 2010 (14:46)

    Zapiekanka z tuńczykiem

Doskonały obiad.

Zdjęcie

Zapiekanka z tuńczykiem /Smacznego
Zapiekanka z tuńczykiem
/Smacznego


Reklama

Składniki:

- 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach,
- 1 czerwona papryka,
- cytryna,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 3 duże jajka,
- 0,5 kg mączystych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- kilka gałązek koperku,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i zmielić lub przetrzeć przez sito. Dodać mąkę, jajko, sól i dokładnie wyrobić. Tortownicę wysmarować masłem oprószyć mąką. Masę ziemniaczaną wyłożyć do tortownicy, wygładzić wierzch. Tuńczyka odsączyć z zalewy i wymieszać z pokrojoną papryką, wyłożyć na ziemniaki. Śmietankę zmiksować z jajkami, doprawić solą i pieprzem i zalać tuńczyka. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, piec ok. 35 min. Podawać z plasterkami cytryny i koperkiem. Czas przygotowania 2 h 30 min. Przepis na 8 osób.

Smacznego

Zobacz również

  • Dorsz z ziołowymi kluskami

    Ryba: 40-50 dag filetów z dorsza ze skórą, łyżka masła. łyżka oleju, sok z cytryny. Kluski: 50 dag ziemniaków, żółtko, 2 łyżki mąki, pęczek ziół (w tym przypadku mięty, ale może być również natka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.